Głównym celem Konkursu jest popularyzacja dziedzictwa kulinarnego Pomorza Zachodniego oraz prezentacja i promocja tradycji kulinarnych lokalnych społeczności.

Konkurs odbędzie się 14 maja 2022 roku na terenie obiektu Ogrody Przelewice – Zachodniopomorskie Centrum Kultury Obszarów Wiejskich i Edukacji Ekologicznej. Zgłaszać się można w dwóch kategoriach:

Kategoria I: do wyboru zupa i przystawka lub danie główne;

Kategoria II: deser lub wypiek.

W konkursie mogą wziąć udział Koła Gospodyń Wiejskich, stowarzyszenia oraz grupy mieszkańców tego samego sołectwa – zarejestrowane na terenie województwa zachodniopomorskiego.

Nagrodami w konkursie są nagrody pieniężna za zajęcie odpowiednio:

1) Kategoria I: do wyboru zupa i przystawka lub danie główne:

  • I miejsce – 3 000,00 zł
  • II miejsce – 2 000,00 zł
  • III miejsce – 1 000,00 zł
  • miejsca od IV do XVI – wyróżnienie – 500,00 zł

2) Kategoria II: deser lub wypiek.

  • I miejsce – 3 000,00 zł
  • II miejsce – 2 000,00 zł
  • III miejsce – 1 000,00 zł
  • miejsca od IV do XVI – wyróżnienie – 500,00 zł

Termin nadsyłania zgłoszeń upływa w dniu 2 maja 2022 roku.

Warunkiem udziału w Konkursie jest przesłanie pocztą tradycyjną (decyduje data wpływu do Urzędu), pocztą email na adres rolnictwo@wzp.pl, albo złożenie osobiście w Kancelarii ogólnej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego w Szczecinie, prawidłowo wypełnionego formularza zgłoszenia. Regulamin konkursu wraz ze zgłoszeniem oraz niezbędnymi załącznikami znajduje się pod adresem: https://wrir.wzp.pl/konkurs-tradycjikulinarnych-pomorza-zachodniego

Zaproszenie skierowane jest również do Kół Gospodyń Wiejskich, wytwórców rękodzieła, producentów produktów lokalnych i tradycyjnych oraz stowarzyszeń animujących życie społeczne w sołectwach do uczestnictwa w charakterze Wystawcy w wydarzeniu pn. „Festiwal Tradycji Pomorza Zachodniego”, które odbędzie się w dniach 14 i 15 maja br. w Ogrodach Przelewice – Zachodniopomorskim Centrum Kultury Obszarów Wiejskich i Edukacji Ekologicznej. Wydarzenie jest współorganizowane przez Samorząd Województwa Zachodniopomorskiego.

Ideą wydarzenia jest szeroka prezentacja oraz promocja bogactwa kulturowego, tradycji kulinarnych, rękodzieła, rzemiosła oraz aktywności mieszkańców naszego regionu, otwartych na innowacje i projekty integrujące zachodniopomorską społeczność.

W programie przewidziano liczne atrakcje, m.in.: konkursy, prezentacje artystyczne, wykłady, warsztaty i koncerty. Ważnym punktem Festiwalu będzie rozstrzygnięcie wojewódzkiego konkursu „Sołtys Roku” oraz okolicznościowa gala, podczas której uhonorowani zostaną zasłużeni sołtysi Pomorza Zachodniego. W przestrzeni Ogrodów, pojawi się m. in. „Aleja Zachodniopomorskie Smaki – produkty tradycyjne Pomorza Zachodniego”, stoiska z rękodziełem, stoiska gastronomiczne, a także park zabaw i animacji dla dzieci. Drugiego dnia Festiwalu odbędzie się przegląd ludowych kapel i wykonawców z terenu województwa – wydarzenie im. Bogdana Matławskiego.

Dodatkowych informacji udzielają pracownicy Wydziału Rolnictwa i Rybactwa UMWZ:

Aleksandra Jaszczuk tel. 91 44-10-215, e-mail: ajaszczuk@wzp.pl

Paulina Makatun-Hałas tel. 91 44 10 233, email: pmakatun@wzp.pl

oraz Dyrekcja Ogrodów Przelewice – Zachodniopomorskiego Centrum Kultury Obszarów Wiejskich i Edukacji Ekologicznej:

Zygmunt Siarkiewicz – dyrektor, tel. 722 114 342; e-mail: z.siarkiewicz@ogrodprzelewice.pl

Przemysław Maciąg – zastępca dyrektora, tel. 667 320 296, e-mail: p.maciag@ogrodprzelewice.pl

sekretariat, e-mail: sekretariat@ogrodprzelewice.pl